Wiesław Szczepański uczestniczy w ofensywie politycznej Lewicy

Podczas konferencji prasowej na kieleckim Rynku Andrzej Szejna - przewodniczący Świętokrzyskiej Rady Wojewódzkiej Sojuszu Lewicy Demokratycznej.Poinformował, że do Sejmu trafi w najbliższym czasie wiele projektów ustaw, których celem jest między innymi pomoc przedsiębiorcom, osobom prywatnym oraz samorządom, którzy ucierpieli w wyniku pandemii.

- Będziemy postulować, aby każdy przedsiębiorca, a będzie ich około miliona, którego przychody w ciągu ostatniego roku spadły o więcej niż 20 proc. mógł starać się o dofinansowanie w wysokości 50 tysięcy złotych - tłumaczy parlamentarzysta.

Jak dodaje, takie wsparcie kosztowałoby budżet państwa około 10-12 mld złotych.

Poseł Wiesław Szczepański, przewodniczący sejmowej Komisji Administracji i Spraw Wewnętrznych, który również uczestniczył w konferencji podkreśla, że to od kondycji firm zależą też wpływy do budżetu naszego kraju.

- Trzeba zrobić wszystko, żeby utrzymać przedsiębiorstwa na rynku. Jeżeli firmy zaczną padać, to nie będziemy w stanie odwrócić tego trendu. Państwo powinno zrobić wszystko, żeby pomóc przedsiębiorcom. Łatwiej się wychodzi z kryzysu, kiedy ma się działające firmy, niż wtedy, kiedy trzeba je tworzyć od nowa - twierdzi parlamentarzysta.

Andrzej Szejna zapowiada, że posłowie Lewicy chcą też zwiększenia nakładów na służbę zdrowia, konkretnie wzrostu jej finansowania do poziomu 7,2 procent PKB.

- To więcej o ponad procent niż obecnie. Chcemy, żeby doprowadzić do takich nakładów na służbę zdrowia do 2023 roku - tłumaczy poseł.

Wśród projektów, które posłowie Lewicy przedstawią w Sejmie będzie też propozycja zrekompensowania samorządom strat wynikających z niższych wpływów z podatków PIT i CIT. To też jeden z efektów pandemii.

Andrzej Szejna dodaje, że w najbliższym czasie formalnie zacznie funkcjonować Nowa Lewica, partia polityczna, która powstanie z połączenia SLD i Wiosny. 12 grudnia odbędzie się kongres nowego ugrupowania.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!